28 comments on “Att vara manlig feminist

 1. Pingback: Tweets that mention Att vara manlig feminist « Matti White -- Topsy.com

 2. Riktigt bra skrivet. Känner igen mig mycket i det du skriver.
  Läser själv genusvetenskap och känner igen många av kommentarerna ovan. Är dock av tron att ju fler vi är, ju bättre blir vi.

  • Hej Sebastian! Tack för att du läste och kommenterade!

   Ja, desto fler ju bättre! Får hoppas att många fler manliga feminister vågar stå för sin sak!
   Var läser du genusvetenskap? Har själv lust att läsa ämnet!

   • Jag läser i Lund. Har precis börjat, men jag trivs väldigt bra. Det är en väldigt intressant kurs och lärarna vid Centrum för Genusvetenskap i Lund är hur bra som helst.

    (det är Sebastian som svarar, har bara bytt användarnamnet.)

 3. Pingback: Varmt välkommen « the world is my backyard

 4. Vad härligt att se att du känner så starkt för detta, blir alltid glad av folk som bloggar feminism. Det är inte enkelt att vara kvinnlig feminist på grund av alla de fördomar man möter, men att vara manlig feminist, det är ett normbrytande på en helt annan nivå, och som alltid med normbrytanden – ju mer man bryter desto mer provokativ anses man.
  Jag tycker att det är intressant att du har blivit frågad till och med av en psykolog om det handlar om självbestraffning och ‘avsnoppning’ på något sätt. Tyvärr är detta en ganska vanlig fördom då det handlar om män som tar på sig ‘kvinnliga’ könsroller/beteenden. Alan Greig skriver mycket intressant om detta och förklarar hur var manlig könsroll är en antonym till en kvinnlig, så om man anses att sträva ifrån den manliga normen anses man automatiskt som mer kvinnlig, eftersom antonymen till man är kvinna. Han skriver mycket intressant, rekommenderas starkt!

  Tack för detta inlägg!

 5. Ibland är det så välgörande att läsa en genomtänkt text med klargörande ställningstagande!
  Tack !

 6. Pingback: Ska det vara så svårt att vara manlig feminist? » hej sonja

 7. Hej!
  Mycket bra skrivet, har lagt upp länken på min facebook sida, så att fler får ta del av dina erfarenheter. Jag tror att du skulle gilla min bok: I hederns skugga- De unga männens perspektiv…där ett av mina budskap är att vi måste kämpa tillsammans, flickor, pojkar, kvinnor som män för ett rättvisare samhälle.
  Jag berör även homosexualitet genom en av de intervjuade killarnas berättelser i boken: Diyar som är en kurdisk, muslimisk och homosexuell kille som tvingas att dölja sin sexuella läggning pga skammen han skulle utsättas sin familj för.
  Besök gärna min hemsida vid intresse: http://www.dilekbaladiz.se
  PS: Vi vill se fler manliga feminister, ni behövs utan tvekan : )))

 8. Verkligen, får höra att jag är feminist för att få ligga rätt ofta. Men att vara feminist och man är ungefär som att vara vit och antirasist, inte så jävla underligt.

 9. Hej!
  Blev mycket glad då jag läste detta inlägg.
  Du sätter pricken på i:et på många ställen och känner igen mig själv i dina resonemang och har själv också tänkt i liknande banor gällande bl.a. sociala konstruktioner och att män i allmänhet har mycket och vinna på ett öppnare jämställdare och jämlikare samhälle.
  Känner att de finns upphov till mycket konstruktiva diskussioner just kring misstänksamheten mot manliga feminister, jag är själv heterosexuell (vad jag erfaret hittills) och får oftast höjda ögonbryn både från kvinnliga feminister och bland mina manliga vänner då jag står upp för att jag är stolt över att kalla mig feminist.

  Misstänksamheten tror jag ligger mycket kring just som du beskriver resonemanget om vad jag har att vinna på att vara man och feminist. Trots att man tycker att också män i den tid vi lever i borde se det systematiska förtrycket genom de patriarkala strukturerna som en självklarhet del av vårt samhälle och att de faktiskt finns också män som brinner för en förändring, ett jämställdare och jämlikare samhälle, som vill lyfta kvinnans ställning och inte är feminister i syfte att vara politiska korrekta eller för att på något annat sätt ”vinna” något ut av det.
  Denna misstänksamhet tillsammans med att jag kritiserat könsroller i största allmänhet och kallar mig Queer just i avseendet att jag inte tror på en tillskriven sexualitet utan att gränserna egentligen nog är ganska hårfina men att det enda jag personligen fått erfara är att jag attraheras av motsatt kön har lett till mina manliga kolleger fått lite för många bollar i luften och det enda tänkbara vad det verkar just nu för dem är att jag egentligen är bisexuell och vill tillskriva mig ”kvinnliga” egenskaper och därför av den ”anledningen” väljer att kalla mig feminist. Vilket som du kanske förstår inte alls är fallet.

  Nåja, lite komplext internt.
  Kände bara att jag ville dela mig lite:)

  Men jag hoppas verkligen att fler feministiskamän ”kommer ut” , för jag tror ärligt talat de finns en hel del fler av dem där ute!

  Tack för ett bra inlägg!

  /Anton

 10. Bra! Väldigt mycket tänkvärt och bra. Länkar på fb till den, hoppas några av mina trångsynta vänner läser.

 11. Bra skrivet!
  Tycker också att fler av oss manliga feminister borde ”komma ut”.

 12. Pingback: Beyond Fabulous

 13. Väldigt bra skrivet! Känner absolut igen mig i bemötandet från omvärlden och att det är provocerande att vara feminist och man.

 14. Matti, du måste tycka det är bra att Sverigedemokraterna vill minska islamiseringen av sverige?

  För motsatsen till feminism måste ju vara islam där kvinnor får bära slöja och är allmänt förtryckta pga av sitt kön. Fakta är ju den att islam är i särklass det största hotet mot ett jämställt samhälle?

  / Olof

  • Jag är inte förvånad att du tycker så. Som sverigedemokrat, eller anhängare, tycker du väl att minskad invandring är svaret på alla problem.
   Jag delar inte din åsikt att islam är det största hotet mot jämställdheten i Sverige, däremot utgör SD ett hot med sin vidriga människosyn och bakåtsträvande familjepolitik bland annat.

  • Vore det inte ärligare om ni Sverigedemokrater en gång för alla slår fast att ni vill minska invandringen för att ni ogillar invandrare, istället för att hänvisa till frågor som ni egentligen inte bryr er ett skvatt om? Att påstå att muslimska kvinnor skulle gynnas av er politik är direkt skrattretande, ni vill ju inte ens ha dem i landet.

 15. Vilken fint inlägg! Inte bara för att det är skrivet av en man som är superengagerad, men också för att ordet ”feminist” nästan har fått en dålig klang idag, är bara skönt att se att inlägg som dessa skapar en ny, balanserad bild av dagens – och framtidens feminist!
  Tack!

 16. En annan manlig feminist här. Fick ett gott bemötande i den studentfeministgrupp jag gick med i. Men har stött på samtliga problem du nämner här, ända till den grad att kvinnliga feminister öppet har utmanat och ifrågasatt min möjlighet och rättighet till att vara feminist och man samtidigt (även om det är extremt sällan).

  Det största motståndet är såklart från vår gemensamma fiende. De som är cementerade i sina könsroller och genustraditioner och tycker jag är från vettet när jag påstår att män också har nåt att vinna på att vara feminister. Jag blev intresserad av det här ifrån början eftersom jag kände ungefär som jag tror feminister överlag känner. Att jag vill bli fri från de bojor som säger åt mig hur jag ska vara. Jag är heterosexuell och kan vara och är ofta ”manlig” i mitt sätt, könsrollsärr som är svåra att tvätta bort. Men jag försöker åtminstone att tänka på det så mycket jag kan, och så länge det inte medför något negativt för jämdställdheten så är det ju i sig egentligen ingen större fara.

  Och under den tid jag läste Genusvetenskap A så fick jag inte ligga en endaste gång!

  • ”Att jag vill bli fri från de bojor som säger åt mig hur jag ska vara.”

   Vad har detta med feminism att göra? I verkligheten är det så att feminister eller genusvetare uppmålar ett icke-existerande hot, tex ett ont patriarkat, som vill tvinga människor till vissa roller—och sedan använder detta konstlade eller inbillade hot för att … säga åt andra hur de ska vara. Om du verkligen vill bryta bojorna, bryt då med feminismen.

   Även om det i mindre omfång finns sådana bojor på andra håll, så har ett befriande från dessa bojor ingenting med feminism att göra, utan handlar om att våga tänka själv, ha självförtroende, osv. Att märka är framförallt att de klagomål man ofta hör från yngre kvinnor, att de förväntas vara eller göra det ena eller det andra, till största delen riktas mot något som bara finns i deras eget huvud—ofta baserande på en felaktig tro att män/pojkar skulle kräva A eller se ned på B. (Merparten av dem fall som har en viss verklighetsgrund verkar dessutom gå tillbaka på vad deras kvinnliga umgänge tycker och tänker—inte ”samhället”, ”patriarkatet”, eller ”män”.)

 17. Väl skrivet. Jag är hetrosexuell man som inte enbart är feminist men också ser denna snedvridning inom andra fält också. Människor behandlas inte enbart olika p.g.a. kön, men också p.g.a. handikapp, härkomst och sexuell läggning.

  Men en sak jag upplevt är att kvinnor i högre utsträckning än män, generellt sett, befinner sig på en lägre nåvå i sitt medvetande. Kvinnan är väldigt centrerad kring sig själv och sina egna barn, sin egen karriär, sitt företag o.s.v. och jag tror att det kanske är biologiskt betingat.

  De allra flesta män befinner sig också på denna lägre nivå av medvetande men det verkar som om en man lättare kan komma upp i högre medvetande och tänka på helheten av någon anledning, tycks det mig.

  Kanske det beror på kvinnans förmåga att hålla fler bollar i luften eller något sådant…och mannens förmåga att fokucera?

  Jag accepterar dock att det är som det är och hoppas verkligen på fler kvinnor som kan motbevisa mig och bli verkligt vackra hederliga människor med fokus. http://www.youtube.com/watch?v=a4xw55paXXY&feature=player_embedded

 18. Pingback: Den långa vägen till Malmö « Matti White

 19. Hej! Jag har precis köpt boken du nämnt till en nära manlig vän och funderar på att ge honom den i födelsedagspresent… anledningen till detta beror på att jag tror att han skulle må bättre/bli en bättre medmänniska med mera om han faktiskt läser denna. Vad tror du? Mannen jag talar om är alltså inte alls insatt i feminism över huvud taget men har ofta väldigt sunda värderingar, dock med inslag av väldigt typiskt manliga normer och struktur, därav att jag köpt den. Min fråga är nog mest om den kommer fylla någon funktion till detta? Svara gärna till min mail om du vill svara, så jag vet att du svarat :) Tack för en fin blogg i övrigt också! /E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s